úterý 18. ledna 2022

Nový GARMIN EPIX a FENIX 7

 Přes dva roky čekání je u konce. Ale že to trvalo, co? A vyplatilo se čekat? Určitě. Vyplatilo se to pro každého. Ten kdo čekal, že cena řady Fenix 6 půjde dolů tak se dočkal, ceny za modely řady Fenix 6x u nás v RUNLABu atakují 13.790kč, menšího bráchu Fenix 6 pak máme i za magických 9.990kč. 

A ti co se těší na to, až na ruku nasadí novinku Fenix 7, tak mají Vánoce právě teď. 



Dnes byla představena nejen kompletní řada FENIX 7, tedy tři velikosti 7s, 7 a 7x. Světlo světa totiž spatřila i novinka Garmin EPIX. On je to vlastně EPIX2. Původní EPIX, to byl velmi specifický model-první s TOPO mapou, první s dotykovým displejem.  Na to, jak revoluční to byl produkt se moc neujal a inženýři ho dali k ledu. Současný EPIX je ale něco zcela jiného.  Je to v podstatě FENIX 7 s AMOLED displejem. Co si pod tím představit? Pokud znáte klasický displej na sporttesteru (řada Fenix, Forerunner nebo i třeba nějaký Polar nebo Suunto), tak tohle je jiná liga. Jedná se o displej jak na mobilu. Nebo třeba jak na klasických smartwatch typu Applewatch případně nějaký Huawei, Samsung a podobně. Tam bych ale s tou podobností skončil. 

Díky celé této divné covidové době, kdy se celý svět tak trochu na chvíli zastavil, pořád něco chybí a na něco se čeká, tak i Garmin odložil všechny prezentace novinek. A tak se předpokládalo, že Fenix 7 bude v červenci 2021, pak v září, pak na Vánoce. A ono prd. Na jednu stranu to bylo pořád nějaký čekání, na tu druhou stranu to ale mělo velkou výhodu. Díky tomuto posunu se totiž hodinky a jejich dotažení jak po SW tak i po HW stránce dostali tam, kde je uživatelé chtějí mít. Tedy hotový produkt. Žádná betaverze, kterou výrobce odlaďuje na zákaznících. 

Nemá smysl tady vypisovat technické parametry a další věcí patřící k recenzím, kterých se na webu objeví spousta. Tohle je takové krátké shrnutí dojmů z dlouhodobého používání v praxi. A také možná zjistíte, že tak jak jsem v průběhu testování měnil svůj postoj k EPIXu já, změníte ho i vy.


EPIX


Když jsem poprvé dal na ruku EPIX, byl to takový ten moment WOW. Ten displej je prostě krásný. Bez diskuze. Oči  zvyklé na klasiku u Fenixe najednou čumí. 



EPIX, Fenix 7x, FR745



Ale: já jako sporťák přeci nebudu nosit tenhle displej, který patří do kategorie smartwatch. Pro mě je jen Fenix7x a hotovo. Takže  EPIX  skončil v kapse, v šuplíku, ležel na  stole…a používal jsem ho jen při aktivitách s GPS pro porovnávání k Fenix7. Moje hlavní hodinky byl celou dobu Fenix7x. Ono taky na začátku nebylo u EPIXu o co  stát. Displej nepracoval ideálně, výdrž baterie taky nebyla oslnivá. Ale…a tady se dostáváme k tomu, jak tomu dnešnímu představení pomohl COVID. Kdybych tohle  totiž psal v červenci 2021, tak bych asi mluvil trochu jinak. Teď je ale EPIX ten můj hlavní sporttester, který nosím v podstatě 24/7. A jediné, co jsem musel trochu překousnout je paradoxně ten AMOLED displej. Proč? Protože je tradicí, že pořádný sporttester přeci AMOLED mít nesmí. Jo, i já si to myslel. Teď už si to ale nemyslím. 



Ale teď už vidím tak trochu do budoucna a očekávám, že za 2-3 roky bude AMOLED standard u všech značek.  Garminu se povedl skvělý kousek hardwaru. Ten displej je totiž perfektně čitelný ve všech situacích, jak v místnosti tak i ale na přímém slunci. A při nijak drastické spotřebě. 


porovnání na slunci F7x(vlevo) a EPIX(vpravo)
porovnání na slunci F7x(vlevo) a EPIX(vpravo)


Z mých testování mi pořád vychází, že při nastavení vteřinového záznamu GPS a trvale rozsvíceným displejem mi EPIX žere  okolo 3%  / hodinu. To máme nějakých 36 hodin. Když jsem zkusil variantu, že jsem displej nastavil na automatické zhasínání a rozsvěcel se pouze na gesto ruky, ukončil jsem test po 22 hodinách. Baterie za tu dobu klesla ze  100% na 76%. 4 dny jsem to zkoušet fakt nechtěl. Co z toho pro mě  vychází? EPIX zvládne všechny blbosti,  které jsem kdy běžel nebo mám v plánu ještě běžet. Hmotnost titanového EPIXe s textilním řemínkem je 53g, což je skoro tak jako některý z Forerunnerů, ať 745 nebo 945.


hmotnost 53g
hmotnost 53g



FENIX 7x


Na první pohled klasika, která vychází z předchozí řady 6. Přesto je u řady 7x jedna věc, která je takovou pověstnou „Killer feature“ . LED světlo. Když  jsem to poprvé viděl, tak jsem si říkal: panebože, taková krávovina. Jasně že jsem to ale začal používat, ono je ve tmě lepší si svítit pod nohy když jdete v noci na záchod. Ale to nejlepší využití jsem pochopil až po velmi dlouhé době. Jak se totiž začalo na  podzim dříve stmívat, moje tréninky se posunuli do časů, kdy už je potřeba brát sebou čelovku, blikačku a tak. A tady se ukázalo, jak dokonalá tahle fenixova LEDka je. Ona se totiž dá nastavit na režim kadence. A klidně jí i nastavit tak, že se po západu slunce automaticky spustí. Takže si běžím, začíná se stmívat, čelovka  samozřejmě leží doma….a Fenix7x mi  na zápěstí spustí blikačku. Každý druhý krok blikne dopředu bíle, každý čtvrtý pak dozadu červeně. Naprosto dokonalý. Mám vyzkoušeno, že je s tím člověk perfektně vidět pro cyklisty, auta nebo jen další chodce/běžce. Jasně že to čelovku nenahradí. Ale možná vám to zachrání život, protože vás nikdo na silnice nepřehlédne. 



K výdrži na baterii bude určitě postupně sepsáno tisíc recenzí. A  já věřím, že všechny budou pozitivní. Protože baterka ve FENIX 7x je taková, jaká u Garminu ještě nebyla. Zatím kralovalo Enduro s 80 hodinami. Fenix 7x vydrží na GPS 90 hodin, pokud bude na dostatečném slunci aby solar něco dobil, pak počítejte s časy okolo 130 hodin(ale jak uvidíte dále, na mém testování by vydržel i 150 hodin).  A pokud na nich zapnu super přesnou dvoupásmovou GPS(a to  myslím fakt super přesnou, viz.dále), tak je výdrž okolo 40 hodin. A při použití jako chytré hodinky je budete nabíjet jednou za měsíc, v úsporném režimu pak po 3 měsících. To celkem jde, ne? 




Solární panel je o dost větší  než u předchůdce Fenix 6x. To je na jednu stranu perfektní pro dobíjení, na druhou stranu je ale kolem displeje solární panel dost rušivým prvkem. Aspoň pro moje oči. Ale účel světí prostředky. 

Tady je pro porovnání spotřeba Fenix 6x při Spartathlonu 2019 (jedná se o závod na 246km, čas běhu je okolo 23hodin) a níže Fenix 7x při stejném závodě 2021. Oba roky svítilo celkem slušně slunce, takže solar mohl pracovat. Je pěkně vidět, že Fenix 6x klesal z 96% až na 54%. Na grafu spotřeby se slunce skoro neprojevilo.

Fenix 7x spadl z 97% na 73% a v  první polovině závodu, kdy na něj  svítilo slunce a solar tak mohl pracovat měl spotřebu 1% za 1,5-1,75 hodiny. Pokud by na něj tedy takhle svítilo pořád, vydržel by minimálně 150 hodin. 

Průměr za celý závod tak byl u Fenix 6x 1,71% za hodinu, u Fenix 7x pak 1,02% za hodinu. 

Fenix 6x




Fenix 7x



Co ještě se u EPIXu a FENIX7 objevilo a stojí za zmínku? Dvě zásadní věci. Super přesný snímač GPS a pak dotykový displej. 


DOTYKOVÝ DISPLEJ

Garmin si jí už vyzkoušel na několika modelech, vesměs ve fitness řadách. Teď tuto volbu přidal do vlajkové lodi. A musím říct, že to funguje skvěle. Ze začátku testování jsem měl dotyk trvale vypnutý. Postupně jsem ale objevoval výhody. rolování ve widgetech nebo v menu je daleko rychlejší. Samostatnou kapitolou je pak tato funkce při použití mapy. Posunování mapy je naprosto plynulé, rychlé parádní, stejně tak zoomování. 


Díky možnosti různých nabíjecích profilů si může uživatel nastavit u které aktivity chce dotykovou obrazovku používat a kde ne. Kromě toho si může nastavit HOTKEY funkci a dotek zapínat a vypínat libovolně kdykoliv. I ten největší odpůrce časem uzná, že tohle je perfektní. O to se klidně vsadím. Pro začátek si třeba zkuste vytvořit nějaký nový profil aktivity a přejmenovat ho. V původním ovládání se název musel zadávat složitě rolováním. A teď? buď rolujete prsten a nebo zadáváte text tak jako kdysi na prvních mobilech. Super přesné a rychlé. 


GPS

Do verzí Sapphire je standardně osazován GPS čip, který umožňuje  příjem signálu v režimech GPS, GNSS a Multiband.  Poslední volba je nastavení, kdy se jedná o opravdu velmi přesné zaznamenávání polohy i v komplikovaném terénu nebo třeba ve městě mezi domy. Pokud tohle nastavení použijete třeba na běžeckém oválu, poznáte ve které dráze jste běhali. Tady je  obrázek z našeho ministadionku, který měří jen 250m a má 4 dráhy. Šířka dráhy je cca 1,2m. Chvilku jsem běhal ve čtvrté dráze a pak v první. Vzdálenost  běžeckých stop v reálu je tedy cca 3m.  Pro porovnání je vidět i záznam s nastavením GPS z Forerunner 745.




A ještě jeden záznam, tentokrát ze závodu  na 100km v Plzni, kde je vidět porovnání na hodinky Garmin Forerunner 945. Černá čára je 40 okruhů měřených Fenix 7x, ten zbytek jsou dvoje různé Forerunner 945.




Kromě toho všeho se do nových modelů dostalo ještě spousta dalších funkcí, které někdo využije víc, někdo míň. Měřák STAMINA vám bude na základě historických hodnot z tréninku při aktivitě ukazovat, kolik toho ještě zvládnete. To pro mě tak moc dobře nefunguje, protože třeba na 24-hodinovce na Kladně mi STAMINA „zdechla“ po cca 10 hodinách ale já se pohyboval ještě dalších 14 hodin.



Dobrá funkce je ale rozdělení běh/chůze/zdržování-tak hezky vidím, kolik času promrhám při závodě na občerstvovačkách. V grafu je pak po rozkliknutí perfektně vidět i doba jednotlivých zastavení. Jednoduché, přesné.


 


KTERÉ VYBRAT?

Jo, tak to je těžká volba. Je mi jasné, že stejně jako já bude uvažovat i spousta těch, co na ně čekají. Vezmou něco z řady Fenix 7. Ale postupně budou pokukovat po EPIXu a jejich příští hodinky už budou z řady EPIX. Ti co se toho nebojí a risknou to rovnou, vezmou EPIXe. A chybu neudělají. Tohle je stejně budoucnost. Takže FENIX7 bude pro většinu poslední model s klasickým MIP displejem. 

FENIX7 se bude prodávat sám, je to klasika. Já ale vím, že kdo zkusí EPIX, ten už se k Fenixům nevrátí. I když: ta LED svítilna na FENIX 7x… to  je něco, co mě pořád nutí po sedmičkách pokukovat. 



PROČ SI JE NEKOUPIT?

Jednoduše proto, že žádné hodinky z nikoho lepšího sportovce neudělají. Za nikoho nezhubnou, nikomu neodběhnou závod. A pro 99% těch, co si je kupují by klidně stačil i ten nejjednodušší sporttester za 3 tisíce. Mě nevyjímaje. 


PROČ SI JE KOUPIT?

Protože jsou fajn. Protože toho umí tolik, že může člověk každou chvíli objevit novou funkci. Protože je prima si někdy udělat radost. Obzvlášť v dnešní době.   A je taky pravdou, že takováhle nová hračka podporuje každého v tom, aby víc sportoval. Jak dlouho Vám to vydrží, to už je jen na Vás. 


Díky že jste dočetli až sem. 

Pokud zjistíte, že je potřebujete, můžete si je třeba koupit u mě v RUNLABu. Buď po e-shopu FENIX7 tady nebo EPIX tady. Nebo se zastavte naživo, máme k vidění na prodejně.


KOBRAS RUNLAB je můj běžecký obchod, kde mám jen věci, které jsem vyzkoušel sám na sobě a kterým věřím. Od fuseklí, sportovní výživy až třeba po hodinky GARMIN.



 


10 komentářů:

paf řekl(a)...

Moc díky za první report, navíc ze života.

george.zelenka@gmail.com řekl(a)...

Někdy se na ně přijdu podívat

Js řekl(a)...

Perfektní,díky :)

Js řekl(a)...

Perfektní, díky za recenzi :)

Marek C. řekl(a)...

Skvělá recenze a popis Radku!!! Díky.

Unknown řekl(a)...

Ten běh na oválu je standardní aktivita běh nebo Track Run?

Radek Brunner řekl(a)...

Ten běh na oválu je standardní aktivita. Track run jde použít pouze na oválu 400m.

Unknown řekl(a)...

V tom případě je to krásný ta přesnost. Jinak Track Run jde použít na jakémkoliv oválu. Vyzkoušej a uvidíš :-). I Garmin to tak kdysi prezentoval, první čtyři kola se kalibruje, potom by měl ukazovat správně. Používám běžně na oválu 200m, jen je na něm blbý výhled, takže na 400m oválu mám perfektní výsledek na F6Pro. Kdysi psal Garmin, že stačí libovolné dvě/čtyři rovnoběžné trasy a dvě 180° oválný zatáčky/čtyři 90°. Každopádně na menším oválu s dobrým výhledem jsem to ještě nezkoušel. Zatím jsem neměl kde.

Unknown řekl(a)...

V tom případě je to luxusní přesnost. Track run má jít použít na libovolném oválu, kdysi to tak prezentoval i Garmin. Bohužel ovál 200m co mám za rohem na blbý výhled a tam mi to nefunguje tak dokonale, jako na 400m. Někdy to zkusím na jiném menším oválu schválně.

Anonymní řekl(a)...

Mám u Tebe objednaný F7X a po přečtení recenze jsem malinko nalomen, ale ne, jak píšeš, až ty moje další budou Epixy. :-D Díky za recenzi, teď se těším ještě víc! Honza Z.

Garmin EPIX PRO 51mm, druhá generace EPIXů s ultravýdrží

  AMOLED displej-žhavé téma pro spoustu diskuzí.  Na facebookových diskuzích a pod různými články a recenzemi se často řeší výdrž hodinek s ...