pondělí 28. prosince 2015

Garmin Fénix 3

Za pár dní to bude přesně rok, co Garmin představil světu nového Fenixe. Třetí generaci, tedy označení Fenix 3. Nevím jak Vás ale mě to nechávalo zcela chladným. V té době jsem používal vzorek Vivoactivu a o nějaké změně jsem ani neuvažoval. Tím spíš, že mi Fenix připadal prostě velký. Tak velký, že se na mojí malou ruku ani nevejde. A na dotazy z Garminu, proč toho Fenixe nezkusím jsem měl jedinou odpověď: dost dlouho jsem používal Suunto Ambit a já už prostě nechci ty velký outdorový hodinky, já chci běžecký hodinky. Tečka. Nakonec jsem si přeci jen jedny Fenixy na zkoušku vzal, spíš jen tak ze zvědavosti. Ostatně, co od nich čekat, prostě hodinky ne? Jenže nakonec bylo všechno jinak. Fenixe jsem dal na ruku….a už nesundal. Láska na první pohled. No, spíš na první dotek. Najednou na mě Fenix působil jako nádherný kousek techniky, který navíc uměl spoustu věcí. Za tu dobu co ho mám, jsem při něm vyzkoušel i další Garminí novinky, které přišli na trh, nic se mu ale nevyrovnalo. Ostatně ani nemohlo. Snad jediným trochu kandidátem byl nový Forerunner FR630, který přinášel několik novinek pro sledování výkonu a křivky únavy. Měření zatížení levé/pravé nohy při běhu, vertikální poměr, stress score. To všechno byly veličiny, co jsem chtěl vyzkoušet. A taky vyzkoušel. Říkal jsem si, je to dobrý ale tohle mě nepřesvědčí, abych Fenixe odložil a používal FR630. Oni totiž vypadají tak trochu jinak. FR 630 jsou prostě plastové digitálky. Fajn lehké hodinky se spoustou funkcí, které ale na normální denní nošení nejsou nic moc. Fenix je stroj na vše. A teď, když se finalizuje nová verze firmwaru, ve které už jsou všechny běžecké funkce z FR630, není sebemenších pochyb, kdo je na trhu králem.(aktualizace 6.1.2016-oficiální verze firmwaru 6.50 už obsahuje všechny tyto funkce-běžecké metriky, stress score a měření ANP).
Velmi přínosnou funkcí, převzatou z Forerunneru 630 je měření ANP prahu. Měření laktátu je až v poslední verzi Beta 6.32. Funguje identicky jako u FR630. Je tam možnost udělat laktátový test nebo nechávat automatické zjištění. Pro automatické zjištění je ale samozřejmě nutné běhat na určité hranici tepovky aby to mělo z čeho změřit. U testu se jedná o 10minut rozklusání a pak 3x4min v tepech, které určí hodinky a 2x3min to samé. V podstatě se jde až k maximálce. Dělal jsem ten test na FR630 když jsem byl odpočinutý, vyšlo mi 3:34/km a tepy 168, teď na fenixu jsem ho dělal v únavě a ukázal 3:40/km a 164 tepů. Takže by to mohlo odpovídat. V podstatě to ukazuje aktuální stav kondice a trénovanosti v konkrétní den. Dobrou vypovídací hodnotu to bude mít, pokud se test bude dělat pravidelně, například na konci odpočinkového týdne. Pak bude hezky vidět, jestli jde výkon nahoru. Jo a samozřejmě se musí test dělat na rovině a pokud možno ne v protivětru. Tohle všechno pak výsledek ovlivní a zkreslí.
Fenix 3 a Forerunner 630
Výsledek měření VO2max.

Výsledek testu měření ANP prahu.
Jasně, i Fenix není bezchybný a taky má svý mouchy. Ale kdo je nemá, že? Hodně lidí oponuje, že Suunto Ambit je lepší, že Suunto Traverse je lepší, že Polar V800 je lepší. Lidi, já Vám to neberu, každý má něco. Garmin ale u Fenixe ušel dlouhou cestu, to co bylo na začátku problém je teď vyřešeno, to o čem jsme nedoufali že bude umět tak umí. S přesností měření  vzdálenosti GPS, nadmořské výšky a podobně jsem neměl problém od začátku. Vše odpovídalo běžným odchylkám, které mají i jiné značky. Navigace ve Fenixu je neocenitelný pomocník při závodech typu Krakonošova 100 nebo Pražská 100. Výdrž baterie je více než dobrá, například poslední dlouhý běh, při kterém byla GPS zapnutá na vteřinový záznam trval 9:25:44 hod, na hodinkách běžela navigace a byli spárovány s mobilem přes bluetooth. Výsledek? Po 9,5 hodinách měření baterie ukazovala 50%. Zdá se to někomu málo? Mě tedy ne. 

Dalším ohromným benefitem Garminu je portál ConnectIQ. Nekonečná studnice nových aplikací a vzhledů hodinek, kde se dá najít téměř cokoliv. Nic podobného nemá ani Suunto ani Polar. A co není, to si může uživatel naprogramovat sám. Já mám třeba na svém Fenixu aktuálně vzhled hodinek, který mi kromě času, datumu, stavu baterie a notifikací z telefonu ukazuje, kolik dní mi ještě zbývá do Spartathlonu 2016. Pěkná informace:)
Ručičkový ciferník od Garminu.

WatchFace Local Zulu, najdete na ConnectIQ

Koho tyhle hodinky zajímají, ten určitě zná adresu forums.garmin.com . Diskuzní forum přímo na stránkách Garminu. Každý model tam má svou skupinu, denně se tam najde spousta nových informací, řeší se tam aktuální problémy, člověk tam najde hromadu odpovědí na své otázky. Garmin zde pravidelně zveřejňuje informace o nových beta systémech pro hodinky, komunikuje s uživateli. Jasně, je zde taky spousta negativních informací, že tohle nefunguje, támhleto nefunguje. Je to jasný, pokud něco funguje, tak není důvod to řešit. Když to ale nejde, tak je nutný hledat východisko. A kde jinde než u výrobce? V tomhle má u mě Garmin velké plus. Polar má také forum na webu, jeho aktivita je ale velmi malá a je zde taky hodně dotazů že tohle nejde, tamto nefunguje a tohle se seká. Suunto nemá nic. 

Já Fenixe používám jen na běhání. Plavat nechodím, takže měření plavání mě nezajímá (umí to ale výborně), na kole nejezdím, triatlon neprovozuju ( i tuto aktivitu fenix měří na jedničku, včetně přechodů mezi disciplínami). Co ale rád používám, je měření lyžování. Prostě ráno zapnete aktivitu Lyžování nahoře na kopci a večer jí vypnete. Fenix sám ukáže, kolik toho nalyžoval, jaká byla průměrná rychlost, kolikrát se jelo nahoru lanovkou(tuto vzdálenost ani čas samozřemě do výsledku nezapočítává, stejně tak jako pauzy na jídlo a slunění). Skvělé.
Protože Fenixe nosím denně, 24 hodin, 7 dní v týdnu, měří i spánek, vím, kolik jsem toho za den/týden/měsíc naspal. Někomu se tohle může zdát jako hovadina, pokud ale člověk chce dobře odtrénovat, musí taky regenerovat. A spánek je tou nejlepší regenerací. Já se díky tomuto měření snažím udržet aspoň 7 hodin denně. Fenix mi měří, kolik toho za celý den nachodím, v poslední beta verzi systému měří i nastoupaná patra. I tyhle všechny údaje ukládá do aplikace v mobilu a na webu - Garmin Connect. Jde tak snadno vidět, kolik je nachozeno za týden, měsíce, roky. Někde jsem četl, že Suunto kroky měří ale vůbec nikam je neumí ukládat, je to fakt pravda? Není to trochu postavené na hlavu? 

Hodně lidí řeší, jestli Fenixe 3 koupit nebo jestli čekat na Fenixe 4. Myslím, že posledními aktualizacemi firmwaru dal všem Garmin jasně najevo, jak to bude s Fenixem 4. Není už připravený pod pultem v krabičkách a připravený na expedici. U Garminů s Fenixem 3 pořád počítají a rozhodně ho neodstavují na vedlejší kolej. Je to aktuálně vlajková loď téhle značky a nějakou dobu ještě bude. Ostatně, viděli jste hezčí hodinky? Já ne. 
Pěkně vedle sebe s AppleWatch.
Zbývá snad jen úvaha, co by Fenix 4 mohl přinést. Rozhodně optické měření tepu. Funkci, která by určitě našla využití. Ne každý běhá rád s hrudním pásem, ne vždy je nutný sledovat všechny údaje, které hrudní tepák poskytuje-dobu kontaktu se zemí, oscilaci, vertikální poměr, stress score. Tyhle údaje totiž z optického měření nedostaneme. Ale při běžném tréninku se stačí řídit tlukotem srdce. A to by optické měření poskytlo. Jasně, asi to bude trochu na úkor výdrže baterie, trochu na úkor tloušťky hodinek. Uvidíme.  Každopádně půjde vždy i k Fenixu 4 připojit tradiční hrudní měřič tepu, stejně jako to jde i u modelů FR 225 a FR235, které optické meření poskytují už teď.
Aktualizace 3.2.2016 - optické měření tepu Garmin přidal do verzi Fenix 3 HR. Ta bude k dispozici v březnu 2016. První funkční vzorek bych ale snad měl mít v příštím týdnu a jsem zvědavý, jak se Garmin s měřením tepu na zápěstí vypořádal. 

Poslední dobou jsem na Fenixu začal hodně sledovat funkci Tréninkový efekt. Jedná se o číslený údaj, který v průběhu tréninku ukazuje aktuální stav organismu a výsledek tréninku. Zajímavý číslo. Dá se podle něho poměrně efektivně korigovat aktuální trénink. Příklad? V pondělí odběhám tempo maratonu,  TE (tréninkový efekt) v průběhu tréninku postupně stoupá až na úroveň 3,9 (úroveň 5 je maximum). Tedy kvalitní trénink. V úterý ráno odklušu 10km, které normálně běhám na TE do 2, tentokrát ale při stejné rychlosti běhu jsem na TE 2,6. Co to znamená??  Bacha na to, něco není úplně v pořádku, tělo není po včerejšku zregenerované. Pokud se tedy nechci dostat do spirály únavy, bude lepší večerní trénink pečlivě hlídat. A naopak, ráno může TE hlásit 1,5 na stejné rychlosti jako jindy. I pocitově je ten běh dobrý. Znamená to tedy, že vše pokračuje správným směrem a večer je možné zařadit opět něco výživného. Pokud by tahle funkce někoho zajímala podrobněji, rozhodně doporučuji knížku Získejte formu. http://www.garmin.cz/produkty/more/prislusenstvi-pro-more/literatura/kniha-ziskejte-formu-s-gps-monitorem-srdecniho-tepu.html

V ní najdete hodně odpovědí na otázky ohledně měření tepu, zatížení, tréninkového efektu a podobně.

Doplněno 29.12.2015
Protože se v diskuzi objevili dohady o tom, že Fenix je nepřesný a má velké odchylky při měření vzdálenosti, tak tady přikládám několik záznamů, z tratí, které jsou změřené a jejich délka je tedy jasná a nezpochybnitelná.

Pražský maraton květen 2015 -hodně zatáček, ve městě, mezi domy, otočky o 180 stupňů.
Pražský maraton 42,2km, naměřil 42,46km
https://connect.garmin.com/modern/activity/763629708

Mistrovství světa 100km září 2015, certifikovaný okruh 10km, který se běžel 10x. Zatáčky, park, stromy, domy.
Winschoten 100km trať, naměřil 99,62km
https://connect.garmin.com/modern/activity/896285584

Pražská 100 prosinec 2015, podle GPX trasy měl mít 130km, terén, les, údolí, kopce.
Pražská 100, trať 130km, naměřil 130.29km
https://connect.garmin.com/modern/activity/975379966

Netvrdím, že Fenix je nejpřesnější, jen tvrdím, že já s přesností problém nemám. A tohle jsou jasné důkazy z průběhu celého roku, tedy na různých verzích FW hodinek.

Koupit Fenixe za dobrou cenu můžete třeba tady:
http://www.kobras.cz/katalog/s/fenix-/


47 komentářů:

Lumír Jasiok řekl(a)...

Na jare jsem o Fenix 3 vazne uvazoval, v cervnu uz malem poslal objednavku. Ale pak jsem se dozvedel o naprosto fatalni nepresnosti GPS u behani. Sorry, ale u hodinek (safirova verze) za 14tis je pro mne neakceptovatelna takova nepresnost. Zkraceni trasy o stovky metru u nekolika kilometroveho behu? O kilometr na 30km? Tak to teda ani nahodou. Ptal jsem se znamych, kteri uz je meli a vsichni tri meli tyto problemy. Takze to asi nebyla nahoda.

Koupil jsem Polar V800 a jsem velmi spokojeny. Cena skoro polovicni, presnost naprosto uzasna. Nemaji tak moc funkci, ale ty co ma, dela dobre a vypadaji taky pekne, nosim je denne.

Vim, ze uz problem s GPS zrejme vyresili, ale pachut uz zustala. Nejsme pokusni kralici, abychom jim delali beta testery. Za tyhle penize ocekavam naprosto 100% funkcnost, skvely servis atd.

Podle odezvy na foru Garminu spolecnost o problemech s GPS samozrejme vedela, ale naprosto nekomunikovala. Docela dost lidi ty hodiny prodalo na eBay, Aukru.

Takze ano, uznavam, ze hodinky jsou to pekne, ale za tyto penize mely fungovat na 100% od prvniho dne, ne po nejakych deviti mesicich od zacatku prodeje.

Michael řekl(a)...

Souhlasim s Radkem ... pouzivam ty hodinky take od doby, co vysly. A ano, od doby, co vysly, prosly mraky firmware updatu, ale co treba Lumir asi prehledl, ze ony V800 mely uplne stejne problemy od zacatku, nicmene v dobe, kdy je kupoval, byly na trhu jiz pres rok, stejne, jak tomu bude za chvili i s Fenix3. A ty polar v800 za ten rok vychytaly stejne mouchy, jako nyni za rok fenix3.

A s tim prodejem Fenix3 na aukru a ebay to take tak horke nebude.

Naopak - dodnes se nedaji sehnat technologicky lepsi hodinky a to ani po tom, co jsou fenixy na trhu rok.

a s chybovosti hodinek je to pomerne relativni - zadne GPS hodinky nejsou 100% presne. Moderny GPSky maji jediny problem. V ramci zachovani presnosti i tam, kde neni signal (les, zastavby, apod), pocitaji s daty z akcelerometru, ktery Polar v800 nepouziva pro mereni ani kroku, ani vzdalenosti. Pokud Garmin i Suunto vyradi krokomer, ztrati vyhodu tam, kde neni signal GPS, ale na GPS mereni bude mit trat vetsi presnost. Je to cena za presnost.

Nicmene pro horske behani, traily apod. jsou fenixy prozatim asi nejlepsi volbou z nekolika duvodu, ale to oceni az ti, kteri si spusti navigaci po trase a nechaji s enavigovat na nekolik hodin dlouhem trailu.

Pro klasicke behani treba v800 staci, ale ... pokud se mi krkolomnym zpusobem pres syncmytracks konecne podari dostat trasu do hodinek, tak tam nelze menit meritko mapy, nelze se prehledne napojit na trasu nebo bezet podel ni v prubehu zavodu, protoze se navigace zmeni v sipku ukazujici zpet na start apod. Z tohoto pohledu jsou V800 super na treninky, triatlon a jen jako zarizeni na zaznam aktivity, ale jako nastroj pro navigaci, pomocnik pri behu nebo v horach jsou bohuzel tragicke.

Lumír Jasiok řekl(a)...

Polary problem s GPS (AFAIK) nemely. Vysly v polovine roku 2014 a uz kratce na to byly vyhodnoceny jako nejpresnejsi z GPS hodinek v testu zde.

Pokud jde o prodeje na Aukru a eBay, staci si projit fora Garminu u nas i v zahranicni. Lide je opravdu davali k prodeji, tak byli nas..ani.

Pokud jde o mouchy V800, tak ty hodinky mely jediny problem a to, ze spousta novych funkci (smartwatch a dalsi) dostavaly se zpozdenim, nebyly od zacatku, ale presnost mely vytecnou (AFAIK) od zacatku.

Beham hodne v terenu a V800 mi meri trasu i v zalesnenem terenu naprosto konzistentne +/- 10 az 20 metru na stejne trase, coz je fantasticke. Ta odchylka muze snadno byt zpusobena jinou volbou trasy pri stoupani/klesani v terenu. Kdyz se pak podivam na trasu zakreslenou na mape, sedi presne, neni tam zadny jitter, zadne odchylky.

Pokud jde o navigaci v terenu, pak priznavam, ze tady je slabina V800. Plnohodnotna navigace ala Fenix 3 chybi. Pri behani v terenu v nekterych mistech by se mi to i hodilo, ale zatim se mi nestalo, ze bych potreboval odnavigovat desitky kilometru, spise jen dilci kratke useky, zkratky, ktere se pak napriklad bezi v zavode a ktere neznam.

Abych to zkratil, uznavam, ze Fenix 3 jsou skvele hodinky a vypadaji luxusne, jen rikam, ze za ty penize pro mne bylo neakceptovatelne, ze byly po cca 4 mesicich od zacatku prodeje velmi, velmi nepresne a s kazdym novym firmwarem to vypadalo hur (napriklad zkracovani trasy nahradili velkym jitterem).

Ja osobne jsem nechtel jit do rizika, ze ty chyby neopravi a ja budu mit na ruce neco za hodne penez co mi neni k nicemu. Muj primarni duvod koupe kvalitnich GPS hodinek byla prave vysoka presnost GPS a dlouha vydrz. Chtel jsem a chci byt schopen presne merit vzdalenost, porovnavat sve vykony mezi jednotlivymi treninky a v ramci zavodu a i diky tomu se zlepsovat. Garmin Fenix 3 toto v lete nesplnoval.

Radek Brunner řekl(a)...

Protože se v diskuzi objevili dohady o tom, že Fenix je nepřesný a má velké odchylky při měření vzdálenosti, tak tady přikládám několik záznamů, z tratí, které jsou změřené a jejich délka je tedy jasná a nezpochybnitelná.

Pražský maraton květen 2015 -hodně zatáček, ve městě, mezi domy, otočky o 180 stupňů.
Pražský maraton 42,2km, naměřil 42,46km
https://connect.garmin.com/modern/activity/763629708

Mistrovství světa 100km září 2015, certifikovaný okruh 10km, který se běžel 10x. Zatáčky, park, stromy, domy.
Winschoten 100km trať, naměřil 99,62km
https://connect.garmin.com/modern/activity/896285584

Pražská 100 prosinec 2015, podle GPX trasy měl mít 130km, terén, les, údolí, kopce.
Pražská 100, trať 130km, naměřil 130.29km
https://connect.garmin.com/modern/activity/975379966

Netvrdím, že Fenix je nejpřesnější, jen tvrdím, že já s přesností problém nemám. A tohle jsou jasné důkazy z průběhu celého roku, tedy na různých verzích FW hodinek.
Radek

Martin S řekl(a)...

ahoj Radku, mozem par otazok k Fenix 3?
- da sa povedat, ze s poslednym beta FW obsahuju Fenix 3 vsetky funkcie z FR630? alebo maju FR630 este nieco zaujimave navyse?
- ako dobre funguje meranie vonkajsej teploty? resp. ako ty nosis hodinky? lebo mam pocit, ze ti ukazuju vyssiu teplotu ako je (ako keby si ich maval pod vetrovkou)
- vie sa nieco o Fenix 4? obavam sa, ze budu mat integrovany merac tepu, co bude skoro KO kriterium, ale mohli by zlacnit Fenix 3 :)

-inac F3 sa pouzite na eBay teraz predavaju v jednotkach kusoch, takze ziaden hromadny vypredaj sa uz nedeje (skoda)
- skor som pozeral, ze sa daju kupit nove v Nemecku o par tisic lacnejsie, nevies ci Garmin uznava europsku zaruku?

vdaka, Martin

Radek Brunner řekl(a)...

Ahoj Martine,
je to jak píšeš, s poslední verzí beta FW 6.42 Fenix 3 umí vše stejně jako FR630. Měření teploty v hodinkách je vždy nepřesné, pro správné změření je tedy potřeba hodinky sundat z ruky a nechat volně cca 15 minut. Na ruce ukazují cca +7 stupňů. Je to dané tím, že ruka hodinky ohřívá. Případně si k nim připojit externí čidlo Garmin Tempe.
Fenix 4- myslím že si ještě počkáme. Tento týden Garmin uvede Fenix 3 HR s optickým měřením tepu na zápěstí, jinak bude identický jako F3. Dostupné budou stejně nejdřív v březnu-dubnu, F3 ale asi nezlevní, naopak F3 HR asi bude o chloupek dražší.
Ohledně evropské záruky nevím. Kontaktuj zastoupení. Ale moc tomu nevěřím. Každá země má svůj trh a nikdo nechce řešit problémy těch druhých.

Anonymní řekl(a)...

ahoj Radku, diky za bezva komentar. Fenix 3 mam ted nove od Jeziska a nahodou jsem zabloudil na tuto stranku. Diky za podrobny popis! U me take zatim naprosta spokojenost, vcetne presnosti GPS, kvuli ktere jsem take trochu obavy nez jsem hodinky poprve zapnul. Hodinky pro cely den, nejen na behani: denni jizda na kole, pres necekane presne pocitani vyslaplych pater (a to se jich denne nachodim), automaticka synchronizace pres wifi, delka spanku ... Nekdy mam strach, na jakou vypecenou aplikaci narazim ... Zdravim, Oldrich

Pavla řekl(a)...

Zrovna o nějakém takovém strojku přemýšlím, díky za článek.....

Unknown řekl(a)...

Asi 10 dní přemýšlím o nových, "promakanějších" hodinkách, než mám nyní na ruce. Z toho 8 dní pokukuji právě po Fenixech. Tvá recenze mě hodně utvrdila, že bych si je měl pořídit. Obavy mám už jen z velikosti hodinek - také mám malou ruku.
Děkuji Radku za fajn článek.

Honza

Radek Brunner řekl(a)...

Z velikosti hodinek má obavy hodně lidí. Chce to si je dát na ruku a hned to vypadá jinak. Fakt. Oni totiž vypadají pěkně i na ženské ruce. Pokud bys chtěla/chtěl, můžem se dohodnout a můžeš si je u mě zkusit a porovnat na nějaké jiné-mám tu teď ještě FR230, FR630, vivoactive nebo 920xt.

Unknown řekl(a)...

Jsem sice z Krumlova, ale chystám se na výlet přes Prahu (nevím kdy), tak pokud si je do té doby nepořídím, rád se ozvu.
A Radku ještě taková okrajová otázka, zkoušel jsi porovnávat s jinými hodinkami, jak dobře měří počty kroků?
H.

Radek Brunner řekl(a)...

Kroky měří srovnatelně jako jiné garminy. Fitbit měří o dost víc-nereálně. Applewatch měří téměř identicky jako Garmin. Pokud bys chtěl lepší cenu u fenixe tak se ozvi na mail.

Martin řekl(a)...

Dovolím si mít dotaz ohledně výdrže. Zkoušel jsi ho (třeba i vícekrát) použít nadoraz? Skončí měření tím, že se v určitém procentu vypnou hodinky? Nebo v nějakém procentu přestane měřit a přepne se do normálního módu?

Radek Brunner řekl(a)...

Ahoj Martine, Nadoraz jsem je použil vlastně jen jednou, při Spartathlonu. Oni ohlásí slabou baterii při 20%, pak při 10% a pak ještě párkrát. Jedou v podstatě do 0% a pak se vypnou. Aktuivita až do té doby v nich zůstane uložena. Při Pražské stovce mi vydrželi celý závod, doběhl jsem, stiskl uložení, záznam se uložil a pak se vypli kvůli baterii 0%. Rozhodně ale nefungují tak, že by třeba při 5% automaticky ukončili měření a přešli do modu hodinek.

Martin řekl(a)...

Díky za odpověď, ještě si dovolím dopřesnit: A kolik tehdy při Spartathlonu vydržely? P100 máš v čase 14:45 (gratulace!!!), pokud jsi začal na 100% tak je to oproti oficiálně uváděné výdrži 20hodin docela rozdíl. Vzhledem k tomu, že já jsem oproti Tobě docela šnek, je pro mě výdrž docela důležitý parametr :-). Nezkoušel jsi, jestli se nedají dobíjet v provozu?

Hlavní důvod proč se ptám je ten, že v několika recenzích si uživatelé stěžovali, že hodinky jim vypnou v okamžiku, kdy ukazují např. 20%, což bych považoval za docela problém, tak mne zajímalo, jestli jsi se s tím třeba nesetkal.

Jinak funkci, při které hodinky např. při 3-5% přepnou do standard módu (pokud si do těch 5% udrží plánovanou dobu) bych nepovažoval za problematickou, spíše naopak může být dobré, když už nejsou schopny zaznamenávat statistiky, tak alespoň ukazují čas. V okamžiku, kdy natvrdo vypnou už tuhle jejich funkci využívat nejde. Ale toto nepovažuji za nějaký zásadní bod k diskuzi.

Radek Brunner řekl(a)...

Na Spartathlonu to bylo v modu Ultratrac i normálním, vydrželi nějakých 27 hodin, nedá se to brát jako objektivní zatížení. Pražská stovka:ano vydrželi cca 15 hodin. Je potřeba vzít ale v úvahu, že na nich ještě běžel mod navigace po trase, aktivní podsvícení po dobu cca 8 hodin, propojení BT s mobilem. Pokud bych tyto věci vypl, tak se asi dostanu někam k 16-18hodin, to asi jo. Svou roli určitě hraje i prostředí, tady bylo okolo nuly a to baterce taky určitě nepomáhá. Jinak se během aktivity dají nabíjet, není s tím problém, aktivitu to nepřeruší, normálně pokračuje. Nabíjecí kolébka je zacvakávací a plochá na spodní část hodinek, kablík jde na levou stranu. Já to tedy ještě takhle nepoužil ale viděl jsem několik běžců že během závodu normálně dobíjeli, hodinky standardně upevněné na ruce a kablík protažený rukávem do kapsy s baterií. Jde to a není to nijak nepohodlné. Nedovedu si představit takhle nabíjet hodinky které mají jenom klips na nabíjení. Mě se nikdy při 20% nevypli, naopak jsem je několikrát dostal do stavu, kdy ukazovali 0% a pořád běželi.

Martin řekl(a)...

Super, děkuji za vyčerpávající info.

Martin S řekl(a)...

este jedna otazka. sledujes pri behu aktualne tempo? ako presne ho F3 ukazuju? a je to po 5sekundach?

pretoze ma trochu znervoznili tieto dve vlakna na fore:
https://forums.garmin.com/showthread.php?340940-Instant-speed-pace-accuracy-with-Fenix-3
https://forums.garmin.com/showthread.php?341285-Live-pace-vs-Lap-pace

na hodinkach najcastejsie sledujem prave aktualne tempo a potom ho potrebujem pri intervaloch. To co tam pisu je, ze ho online F3 ukazuju dost zle az nepouzitelne, vo vyslednom zazname je ale tempo spravne...(hmm). este je mozne, ze problem vznikol s poslednym FW.

Martin řekl(a)...

Radek určitě přidá svůj komentář k F3 ovlivněný jeho osobními zkušenostmi a názory, já si dovolím připsat dva body:

1. Odkaz na video zaznamenávající aktuální tempo: https://www.youtube.com/watch?v=1InHmaOSnjU

2. Rychlost je funkce času a vzdálenosti. Tj. každý výrobce musí mít systém, kterým bude měřená data uhlazovat.

Např. pokud budu měřit rychlost v automobilu, mohu teoreticky např. dle protočení kol v jakýkoliv okamžik změřit rychlost velmi přesně.

V případě sporttesteru mám ale velká omezení, např. GPS neměří polohu přesně. Ale zkusme předpokládat, že měří na 1cm přesně, a je schopen zaznamenávat polohu 10x za vteřinu. Údaj o rychlosti měřený pohybem hodinek o několik cm některým směrem za 1/10 vteřiny by Ti při běhu byla naprosto k ničemu. Pohyb ruky by Ti mohl aktuálně zobrazovanou rychlost ovlivnit více, než samotný pohyb těla vpřed.

Každý výrobce GPS proto zaznamenává polohu v určitém stanoveném intervalu a aktuální rychlost počítá jako vzdálenost, kterou jsi za onu dobu urazil / čas, který jsi k tomu potřeboval s tím, že eliminuje potencionální nepřesnost měření. Garmin otevřeně říká jakým způsobem vyhlazuje aktuální rychlost (funkce času a vzdálenosti předchozích 5 vteřin), ale z logiky věci a díky fyzikálním a technologickým omezením musí tohle vyhlazení dělat každý výrobce, byť může postupovat v detailech odlišně.

Radek Brunner řekl(a)...

Klucí, já Vám k aktuální rychlosti neřeknu nic, protože s tím žádnou zkušenost nemám. Nikdy jsem si na hodinkách aktuální rychlost nenastavil. Prostě mě nezajímala. Beru to tak, že běžím plus mínus stejně, když zrychlím tak o tom vím a stejně tak když zpomalím. Na hodinkách sleduju tempo okruhu, tedy průměrné tempo na každý km a pak celkové průměrné tempo. Víc mě nikdy z této oblasti nezajímalo.

Martin řekl(a)...

Vzhledem k nynějším teplotám, máš nějaké zkušenosti s F3 za velkých mrazů? Je mi jasné, že to ovlivní aktuální výdrž baterie, ale má to nějaké negativní vlivy na celkovou, dlouhodobou kapacitu, když budu pravidelně běhat 1-2 hodinový výběh v cca -8 až -12°C?

Martin S řekl(a)...

podla mna sa bateria len rychlejsie vybije. Dolezite je ju casto nenechavat vybit uplne a castejsie nabijat (ako na modernych mobiloch)

pre mna zaujimave je ale zistenie, ze na Fenixoch sa neda "podomacky" vymenit baterka :( Na FR410 uz mam nastudovane video/postup, ale vyzera to, ze maraton este utiahnu.

http://www.gpscity.com/questions?qid=48108
http://www.gpscity.com/questions?qid=21804

Unknown řekl(a)...

Mam aj polar v 800
Teraz uz 4mesiace F3.
Robim vsetky sporty, plavanie, bajk, beh, crosfit, box, vsetko indor work aj outdoor work. Bezky, lyze atd.
Polar ma vzdy potesil ze si kazdy sport viem zapnut v rezime multisport a vidim v app krasne ikonku daneho sportu. V garmine to nejde. Bezat po lese ktory nepoznam? Jedine s garminom s polarom sa stratis! Ako je to s presnostou GPS? No garmin ma aj GLONASS. Ruske navigacne satelity, polar nie. Glonass meria napriklad polohu a rychlost aj ked ste v lietadle;)
Ako fungujem ked som ich testoval naraz? Pri zacati behu v lese v nizkych tatrach som na polar ako kamenny stlp cakal asi 5min kym som mohol vybehnut! Keby som sa hybal tak ma ani nenajdu. Gafmin? Ihned! Dokonca stratnem a vybehnem, za par sec mi zavibruju a som chyteny.
Ok teplota: obe polar aj garmin zkresluju pretoze ich mate pod bundou, rukavicou a tak dalej. Garmin ma vsak TEMPE teda externy teplomer a bezky na strbskom v sobotu rano namerali -18:) parada. Takze z mojej strany garmin je leader a stoji za tie peniaze 100%. Polar som predal a nelutujem!
Ps: to lyzovanie je naozaj skvela vec ked vedia kedy nelyzujem, kedy som na lanovke a podobne. Ked idem dole carving tak viem prejst svah aj o 1km dlhsou trasou ako ked idem skoro zjazd a o 3D merani rychlosti si precitajte na webe. Polar mi hadzal tu istu dlzku a rychlost bola vzdy mensia lebo nevie merat 3D udaje. Ende, sportujte zdravo. :)

Unknown řekl(a)...

mam epix a premyslim o fenix3
- na epix se mi podelal tlakomer (ted v servisu) a kompas se obcas kousne + dalsich asi tak 15-20 ne vzdy zdokumentovatelnych chyb za 4 mesice provozu a rikam si jestli je to tak i na fenix 3?? predm diky za radu
- nejvic me stve ze tlacitka jsou tak drsna ze jsem odepsal 2 kosile a nejake mikiny a tricka, rikal jsem si jestli by nekdo risknul prevleci pres epix/fenix3 neopren?
- mam posledni firmware ale pri plavani se samvolne ektivuji ruzne screeny, meni se polozky na screenu a kdyz aktivujete drill a pak chcete znovu plavat .. tak system zamrzne .. a verte mi ze takovy trening stoji proste za "garmin" (driv jsem nechapal co to znamena ted uz ano)
//pred tim jsem mel absolutne funkcni 610, po velmi spatnych zkusenostech s 910Xt (2 reklamace a vraceni zpozi) jsem cekal ... ale u epix jsem netusil ze se vse zmeni az tak moc k horsimu

Radek Brunner řekl(a)...

Libore, problém s obrazovkama u Epixe je asi tím, že má dotykový displej. Pro plavání bude potřeba ho zamknout. Když jsem měl epixe na nějaký závody, tak jsem dotyk displeje vždy vypínal, dělalo to neplechu a jsem zvyklý ovládat tlačítky. Co se týká aktualizací, není to u Epixe asi žádná sláva. Narozdíl tomu Fenix 3 dostal aktualizací celou řadu a i teď pořád vychází nové verze a Garmin stále vylepšuje. Ohledně rozthané košile-no to se mi tedy nestalo, u Fenixe snad ani není za co by se oblečení zachytilo. A do neoprenu jsem se ještě neoblíkal ale skoro bych řekl že je lepší dát hodinky na něj, ne?

Jan Kovařík řekl(a)...

díky za recenzi.Rozhoduji se tak 2 měsíce zda hodinky koupi nebo ne. Vybrují hodinky silně? Chtěl bych je kromě běhu taky na kolo, většinou si naplánuji trasu a uložím v telefonu a jak někdy kufruji a pořád se dívám na telefon, tak ho během chvíle vybiji. Takhle by mě hodinky upozornili, když přejedu.

Radek Brunner řekl(a)...

@Jan Kovařik: vibrace Fenixe3 jsou téměř nejsilnější ze všech hodinek, co jsem měl. Snad jen Huawei Watch vibrují víc ale to nejsou hodinky na běhání, u těch jsem měl pocit že ten vibrační motůrek vyletí ven. Mám teď i Polar V800 a u něj jsou vibrace i tony o dost slabší.
Pro navigování je právě vibrační upozornění super, to jsem si odzkoušel na Pražské stovce.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všem,

se zájmem jsem si prošel článek i diskusi, děkuji Radkovi B. za pěkné čtení.
Ačkoliv běhám o dost pomaleji, dovolím si přidat pár komentářu, především pro váhající a nerozhodnuté. Hodinky užívám ponejvíce jako běžec.

Stabilita softwaru:
- vůbec si nedovedu představit, že bych běhal s hodinkama, které průběžně zamrzají: za rok užívání se mi GF3 nikdy nezakously, nikdy samy nerestartovaly. Nic takového neznám.

Přesnost průběžného měření rychlosti (nebo lépe, tempa):
- jak bylo výše zmíněno, Garmin musí použít nějaký smysluplný algoritmus, třeba vyhlazený "průměr" za 5 vteřin
- nikdy se mi nestalo, že by třeba při rychlejším intervalovém tréninku ukazovaly hodinky nesmysly o tempu, které je po zastavení nakonec správné -- takovýto problém neznám
- na zmíněném webu Garminu Connect je k dispozici "měřák" (data field), který to dělá po vteřině, tedy, stačí stáhnout a začít používat

Velikost hodinek
- mám ruku v zápěstí tenčí než vetšina holek, a nosím je v pohodě i v košili a kravatě (mám model Grey s černým páskem), vypadají moc dobře
- ségra nosí model s lesklým okrajem a červeným páskem, a vypadají na "dámské" ruce velmi dobře -- váhala, po vyzkoušení už neváhala ;-)

Přesnost měření délky trasy
- nepřesnost ve stovkách metrů na několika kilometrech je přinejmenším u mého kusu holý nesmysl
- na větších vzdálenostech (třeba Jizerská 50) jsem zaznamenal odchylku v řádu desítek metrů (což je v podstatě otázka, jak ostře řežete zatáčky)
- neznám žádné podstatnější výkyvy v měření délky tratě při běhu, jakékoliv zpětné srovnání ukázalo vysokou přesnost
- v případě, že přijedete běhat do neznámého místa, zapněte v nové lokalitě hodinky s předstihem -- GPS si musí chytit družice a hlavně si nakešovat (uložit) poslední polohu, pak to frčí skvěle. Moje doporučení je: když přijedete někam na závody, stopujte si i rozcvičení -- GPS se chytne, nakešuje, a pak vám před startem za 10 vteřin potvrdí stoprocentní příjem

Vibrace
- neměl jsem nikdy jiné hodinky tohoto typu, takže nemůžu poměřit sílu
- hodinky vibrují zvláštním "decentním" způsobem -- nevadí to, a přesto to nemůžete ignorovat; řekl bych, dobře odladěno

Servis
- někde výše zaznělo, že za ty prachy očekávám 100% servis a funkčnost. Já taky: hodinky šlapaly rok, před 14 dny jsem je reklamoval, protože přestala z ničeho nic reagovat tlačítka. Za 9 dní jsem měl na ruce zbrusu nový kus, který funguje opět skvěle. Já jsem s vyřízením reklamace spokojen, vy byste nebyli?
- po měsící užívání, loni v dubnu, jsem popsal softwarovou chybu, a poslal ji lokálnímu Garminu i do Anglie. Za měsíc byla oprava součástí updatu a vše bylo dokonale odstraněno.

Web Garminu -- Connect
- loni v březnu byl trošku syrový, ale den ode dne se zlepšuje; udělali kus práce
- problémy se týkaly vždy jen uživatelského rozhraní a dostupnosti funkcí -- nikdy jsem nepřišel o data, nějakou historii, záznamy aktivit
- hned loni v dubnu jsem si přes web vyrobil spoustu tréninků (schémat), šlo to hladce, naládoval jsem do hodinek, funguje na 100 %

Shrnuto: nevím, co přesně umí Suunto nebo Polar, Garmin to ale umí dobře. Můj pocit je stejný jako u autora článku: láska na první pohled. Nasadil jsem si je... a už je nechci odložit.


Zdraví Patrik

Anonymní řekl(a)...

Ahoj uživatelé F3. Mám dotaz týkající se funkce Segmenty. F3 tuto funkci údajně nemá. Nechápu proč, myslím, že to je pouze softwarový problém. Garminům se konečně podařilo zprovoznit databázi segmentů a já jsem se díval na segmenty v mém okolí a našel jsem tam jednoho uživatele, který má F3. Asi existuje nějaká možnost jak segmenty na F3 zprovoznit. Neví někdo jak?

Unknown řekl(a)...

Tak priatelia prečítal som si pozorne recenziu a musím povedať že aj ja som si F3 minulý rok kúpil. Behal som pred tým s FR610 a musím povedať že oproti ním sú F3 najnepresnejší šunt. Keďže mi to nedalo a mám technicky zmerané trate ktoré behám a začal som testovať hodinky súčasne, proste na jednej ruke F3 a na druhej FR610. Aby som získal relevantné výsledky opakoval som každý beh 6x a výsledok bol katastrofálny pre F3. Nepresnosť merania od 3 do 8%, pri FR610 2-3% max.
Pripravil som podrobnú reklamáciu s porovnaním máp a dát z rovnakých meraní, pre F3 to boli neuveriteľné úlety, pri rovnakom behu smerom hore meranie presné a pri behu dole 100m mimo cesty, no proste katastrofa. Výsledok bol ten že ma do dvoch dní zavolal zástupca Garminu a požiadal ma aby som tie mapy nezverejňoval spárované, ponúkli mi vrátenie peňazí a nové FR630. Poďakoval som, vrátil F3, FR630 som daroval bráchovi a behám s FR610 a som spokojný... Mimo záznam mi pán z Garminu povedal, že sa im reklamácie pri tomto modele pohybujú na úrovni 60%, vraj je to preto, že sa Garmin po FR610, rozhodol používať iný typ čipu, ktorý je pri pomalom pohybe nepresný, takže na behanie sú tieto hodinky nepoužiteľné...
Resultát, F3 nikdy viac !!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Radek, zaujimalo by ma ako je to so zaznamenavanim ranneho tepu. Bol som dlhorocnym pouzivatelom zn.Polar. Tam som mal moznost sledovat resting hr v case. Ako je to s Garminom? Nikde v G Connect nevidim moznost zadat ranny tep, co je velka skoda. To naozaj nikomu nechyba? Ako to robia ini bezci?

Dik,
Martin

Radek Brunner řekl(a)...

Alica: vše co jsem chtěl říct k přesnosti jsem už napsal, včetně jasných záznamů. Co se týká počtu reklamací, tak to mi přijde trochu úsměvný, 60%? Těch hodinek se jen v ČR prodali tisíce za loňský rok a je to bezkonkurenčně nejúspěšnější položka nabídky Garminu. Pokud by měla tolik reklamací, už by byla mimo nabídku.

Radek Brunner řekl(a)...

Srdeční tep v klidu: teď používám Fenix 3 HR a ten ho měří celý den, v connectu se následně zobrazuje graf tepu za 24 hodin, včetně min a max hodnot. To samé aktuálně dělá connect i pro jakýkoliv jiný Garmin, pokud je u něho připojen tepák. Pokud tedy ráno dáš tepák a změříš klidovku, automaticky se do Connectu zaznamená.
Radek

Vena řekl(a)...

výborná recenze, díky za ní. Jen doplním, nyní mi ukazuje aktuální tempo po jednotkách, tedy např. 5:23min/km. Nevím jestli to není třeba FW, ale to je vcelku jedno (F3 HR, fw 3.20).
Rád bych si ale změřil Vo2max, LP .... a vůbec mi to nejde. Určitě dělám něco blbě, ale snažím se podle návodu, zkoušel jsem už 5x a furt nic :-( Prostě po běhu dám uložit, pak tl. UP (nereaguje) a pak už jen potvrdím "Hotovo" a pak zase jsem tam kde jsem byl, sice funguje UP-Moje statistiky-Vo2max-Beh, ale zase mi to jen napíše, že musím běžet min. 10 min s měřičem ST :-(

Radek Brunner řekl(a)...

Vašku, musíš pro měření LP použít hrudní pás, na to optické měření nefunguje. A musíš běžet na úrovni tuším přes 70% maximální TF, jinak to taky nezměří. Potom ti to ukáže výchozí hodnotu VO2max (tohle jde i s optikou). No a pokud tuto hodnotu hodinky znají, tak můžeš provést test ANP prahu a LP. A mělo by to jít.

Vena řekl(a)...

S pásem jsem to samozřejmě dělal :-( Dnes jsem byl i v GPS Centru Garmin pro rady. Jdu zkoušet dál. V tom centru byli hodne ochotni a příjemní. Dokonce jsem si krom rad odvezl i tu knihu "Získej formu........".

Vena řekl(a)...

Tak a je hotovo. Jak jsem psal výše, něco jsem dělal blbě. Protože u nás běhám jen v lesích a kopcích, vždy jsem zadával jako aktivitu "Trailový běh". A to bylo špatně. Dnes jsem šel na rovinku a zadal "Běh", vše proběhlo absolutně v pořádku. Další schůdek bude změření LP .... :-)

Unknown řekl(a)...

Ahoj, mmám stejný problém, dávám jen trailový běh a stále nic z VO2max. Půjdu holt na rovinku a uvidím. Pavel

Martin S řekl(a)...

Od (pred)posledneho FW sa v trailovom behu nepočíta LTHR a asi ani VO2MAX. Pred mesiacom som mal trail beh a tam mam VO2= 0. Ináč mam vždy nejakú hodnotu.
Je to pekne vidieť v app Garmin viewer

Unknown řekl(a)...

Ahoj, můžete mi prosím poradit s aktivitou plavání v bazénu? Měření je nepřesné, nastavím délku bazénu 50m a po třech bazénech se mi ukazuje uplaváno 200m. Mám něco špatně nastavené? Děkuji Petr

Radek Brunner řekl(a)...

Ahoj, v tomhle moc neporadím. Plavání jsem zkoušel jen párkrát a měřilo to dobře, prostě když jsem se na konci bazénu otočil tak se to započítalo.
Radek

Unknown řekl(a)...

Asi plavu nějak blbě :-) na běhání fakt bomba.

Martin S řekl(a)...

ahoj, dnes som bol s detmi na kupalisku a tak som kratko skusil to plavanie.
Ziskal som pocit, ze mi to zacne odpocitavat dalsi dlzku, ked som sa pocas plavania (prsia) snazil pozriet na hodinky (ono to moc dobre nejde, je to taky neprirodzeny pohyb pri plavani). To nejak vyhodnotili ako otocku.
Ked som to na dalsi pokus nerobil, tak mi spocitali spravny pocet otociek.
tak ci si nahodou nerobil to iste.
Martin

Unknown řekl(a)...

Děkuju Martine, to by mohlo být tím! mám hodinky nově, tak čučim furt, i pod vodou :-) dnes jdu plavat tak dám vědět jestli to může být tím..prostě se musím udržet a nekoukat :-)

Unknown řekl(a)...

Měl jsi pravdu, jakýkoliv pohyb jiný než tempo plavání je hned vyhodnocen jako konec bazénu. Po ukončení bazénu, když si chce člověk dáchnout, vyčistit brýle, okřiknout děti apod, tak je potřeba aktivitu na hodinkách pauznout..
Děkuju!

Anonymní řekl(a)...

Měl jsem Fenix 3 asi měsíc a půl a dal jsem ho na reklamaci. Doufám, že mi budou vráceny peníze a půjdu si koupit V800.
Problémy s úletem signálu např o cca 800 m, což vám zkreslí celý trénink a pak uvedená rychlost 97 kmh při běhu. Nefungující autopauza i při různých nastaveních. Buďto nezaznamenají že stojím a nebo se obnoví záznam třeba až po 500 metrech. Pak pobaví, když hodinky položíte na stůl a nabíhají vám kilometry podle toho jak se signál odrází ode zdí. Tzn nepřipadlo mi, že by využívalo akcelerometr, protože by hodinky museli vyhodnotit, že tam není žádný pohyb.
Hodnoty klidové tepové frekvence vůbec nebyly reálné a Garmin ani neuměl vysvětlit.
Při zapnutí Glonass jste poznali pouze, že vám to vycucne rychleji baterku. Přesnost spíše zhoršovalo.
Vlezte si do nějakého fora a uvidíte, že si to nevymýšlím. Navíc Garmin to vůbec neřeší. Momentálně to vypadá, že po uvolnění F5 bude F3 mrtvý model.
Věřím, že většině jejich zákazníků je přesnost volná. Hlavně že mají pěkný hodinky se spoustu funkcema. To že pak nefungují je druhá věc.
Já se naopak musel stadět, když z pěti lidí, kteří šli tůru, tak čtyři měli výsledek blízko realitě. Já jako jediný se sporttesterem za 12 tis a s odchylkou přes 20%. Protože nezafungovala autopauza jako ostatním a navíc trasa byla vykreslena úplně jinde než jsme ve skutečnosti šli.
Za mě velké minus za Fenix 3 a velké plus za získané zkušenosti s Garminem.

dejvold řekl(a)...

Ano musím potvrdit, že autopauzy moc dobře nefungují, kdyz jde človek procházku " standartní rychlostí" tak je všechno v pořádku, ale jakmile se jde težkým terénem, specialně horská nebo vysokohorská turistika, kde se jde hodně pomalu a často se zastavuje tak hodinky nestíhají vyhodnotit situaci, měl jsem je leto na Mont Blancu a tragédie.

Garmin EPIX PRO 51mm, druhá generace EPIXů s ultravýdrží

  AMOLED displej-žhavé téma pro spoustu diskuzí.  Na facebookových diskuzích a pod různými články a recenzemi se často řeší výdrž hodinek s ...