středa 14. prosince 2016

Krátká poznámka ke Garmin Forerunner 35





Už hodně dlouho jsem nepsal o žádným měřícím strojku od Garminu. Ne snad proto, že bych na Garmin zanevřel a požíval něco jiného. Ale prostě nic z nových sporttesterů mě nezaujalo natolik, abych z ruky sundal svého Fenixe 3. Takže jsem ho celý rok odkládal jen při nabíjení. Až mě to samotného překvapilo. Moc rád objevuju nové věci a zkouším to co se na trhu objeví. Ale prostě nic Fenixe nedokázalo přebít na více než pár hodin. A teď se najednou objevil Forerunner 35. Tedy ne teď, on už se několik měsíců prodává ale ačkoliv jsem ho dostal půjčený už v říjnu, teprve před 14 dny mě napadlo ho pořádně prubnout. A jak to dopadlo? Nosím ho od té doby nonstop. Fenix zatím odpočívá v šuplíku. Proč? Co je na FR 35 tak úžasné, že stojí za to ho vyměnit za Fenixe? Za vlajkovou loď Garminu? No a to je právě ono. Ono na něm není nic úžasného. Žádná KEY FEATURE se nekoná. Umí jen zlomek toho, co zvládne Fenix, nenahrajete do něj trasu, trénink z Connectu, neukazuje grafy převýšení, neumí měnit Watchface, neumí ConnectIQ... a tak bych mohl pokračovat. Tak proč ho sakra mám tak dlouho na ruce? No a to je právě to zvláštní. Umí toho málo ale to co umí je přesně to, co vlastně skutečně na hodinkách využívám. Celý den počítá kroky a měří tepovku, informuje o sms a voláních z telefonu. A když běhám, tak mi ukaziuje přesně to, co potřebuji. Přesně to samé, co mám nastavené u Fenixe. Navíc displej FR35 je perfektně čitelný, čísla na displeji jsou větší než u Fenixe a nemám tak problém s přečtením. Dá se u něho nastavit jednoduchý trénink typu: rozklus, intervaly s meziklusem, výklus. Včetně upozornění při opuštění požadovaného rozsahu srdečního tepu. Nic víc nepotřebuju. Má optické měření tepu, které jak víme není vhodné pro intervalové tréninky. Ale pro dlouhý běh v určitém tepovém rozsahu je plně dostačující. Tady mi vyhovuje víc než optika u Fenixe, který je výrazně těžší a na ruce se tak víc hýbe a dochází k velkým nepřesnostem optiky. U FR 35 je to použitelné. Lehkost 35 na ruce je fantastická, prostě nejsou vůbec cítit. Řemínek je měkkoučký, nic neškrábe, nic nevadí. Krásnou a dlouhou recenci napsal Michael Novák, doporučuji pro zájemce o koupi přečíst. Najdete jí na gone4run.blogspot.com. Já se v technické části hodinek nehrabu, využívám jen část funkcí. Je mi jedno jak některé věci pracují, jen chci, aby pracovali pro mě. A to co potřebuju, to chci aby fungovalo. A tady to funguje na 100%.

Několik lidí se mě už ptalo, co tedy na nich vidím, proč je používám? No proč: začali se mi líbit a vypadá to, že se spolu ještě parkrát proběhneme. Protože na to moje běhání mi Garmin Forerunner 35 bohatě stačí.
Doplněno 23.12.2016
Protože jsem v jiných článcích o FR35 četl několik nepřesností, tak tedy upřesnění k hodinkám: 
1)pro aktivitu je možné nastavit až 4 obrazovky po 1-3 datových polích. 5 obrazovka je čas. Všude se píše pouze o dvou, není to pravda. Hodinky tedy mohou ukazovat až 12 různých údajů z aktivity.
2)intervalový trénink jde nastavit více uživatelsky, než bylo jinde popsáno. Interval může mít podobu vzdálenosti nebo času, stejně tak odpočinek. Lze nastavit rozklus, výklus. Nejde nastavit intervalový trénink formou různě dlouhých úseků, uživatelsky nastavitelné jsou pouze dva intervaly, které se mohou libovolně dlouho opakovat. Typicky tedy: interval-odpočinek. 
3)Lze nastavit při aktivitě alarm buď pro určitý rozsah tepové frekvence, čas, vzdálenost nebo třeba překročení určitého počtu kalorií.


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To je přesně to, co mi od hodinek stačí... Když ty fenixy jsou taaak krásný ��

Anonymní řekl(a)...

Nechapu tu chválu. Rozumím tomu, ze pro někoho kdo má v šuplíku fenixy to může být super doplněk na nabíhání objemu. Pro mě ovšem další zklamání ve světě sporttesterů. Nemůžu si dovolit mít dvoje hodinky a tohle je celkem špatně použitelné na strukturovaný trénink, přestože to umí spoustu nesmyslů, které pro sport nevyužiji. Opravdu používáte počet kroků? K čemu to je?

Anonymní řekl(a)...

Ještě bych doplnil, že jsou velmi vhodné i pro lidi z úzkým zápěstím. Zkoušel jsem před tím hodinky snad všech významných značek, i jiné Garminy a tyto jediné mi sedí tak že o nich v podstatě nevím. Ano, asi nemají některé funkce, ale od toho jsou vyšší (a dražší) modely.

Unknown řekl(a)...

Já třeba počet kroků sleduji, mám na to obyč náramek od xiaomi a pro hobíka jsou tyhle hodinky tak akorát, jen se neumím rozhodnout mezi garminy f35 a TomTom runner 3, potrebuji gps na běhání, tepovku jsem nikdy nesledoval ani u Surge od FitBitu, a hlavně běhám, jezdím na kole a lyžuji pro radost ne abych byl profík

Unknown řekl(a)...

This is a brilliant writing and very pleased to find this site. I couldn’t discover to much different information on your blog. I will surely be back again to look at some other important posts that you have in future.
garmin fenix

Cory Anderson řekl(a)...

I think you should explore the articles on your website, You should also cover different different categories for articles as you writes awesome. Thanks for sharing this great article with us.
compare garmin fenix 5 vs fenix 3

Unknown řekl(a)...


Really a nice post is sharing. Thanks a lot for publishing this. If you need any inquiry about
Garmin map updates then you can visit us.

Tynka_125 řekl(a)...

Taky super hodinky :-) . Já mám longines hodinky a pořád se na ně nemůžu vynadívat. Nákup hodinek jsem si dlouho rozmýšlela, protože jsem si nebyla jistá, že je budu nosit, ale teď je skoro nesundám z ruky :-) . Jsou jemné, takže se mi hodí ke všemu. Ani když mám šaty, tak to nevypadá špatně :-) .

Garmin EPIX PRO 51mm, druhá generace EPIXů s ultravýdrží

  AMOLED displej-žhavé téma pro spoustu diskuzí.  Na facebookových diskuzích a pod různými články a recenzemi se často řeší výdrž hodinek s ...