pondělí 15. září 2014

Garmin Forerunner 620 - můj nový parťák


Neopouštěj staré známé pro nové… 


UPDATE: díky spolupráci s GARMINem Vám můžu nabídnout lepší cenu při nákupu produktů téhle značky. Pokud tedy uvažujete o nějakém novém strojku na běhání, zeptejte se: runner.cz(@)me.com

Tak nějak bych tohle povídání mohl nazvat. Ale nemůžu. Protože já toho svého starého známého opustil. A ani jsem kvůli tomu nebyl nějak zhroucený a smutný. Kdo to byl? Byl to můj sporttester Suunto Ambit. Strávil jsem s Ambity skoro dva roky, dostal jsem je v roce 2012 pod vánoční stromeček a za těch 20 měsíců jsme společně naběhali přes 12.000km. Jaký byl tedy důvod, že jsem je tak klidně odložil? Je to Garmin Forerunner 620. Když se objevil na trhu, nevěnoval jsem mu žádnou pozornost. Bral jsem ho jako další sporttester v řadě. Ale vzhledem k tomu, že běhám docela často, v podstatě každý den, tak o běhání trochu přemýšlím. Přemýšlím o tom, co dělám špatně, co dobře a co bych mohl ještě třeba zlepšit. Vzhledem k tomu, že už jsem letos v kategorii veteránů, nemůžu počítat s tím, že moje výkonnost co se týká rychlosti půjde nějak zázračně nahoru. Vím ale, že jsou určité aspekty, které můžou celkovému výkonu pomoci. Tak třeba: kadence kroku, to jak moc při každém kroku skáču nahoru místo toho, abych tuto energii směřoval dopředu, jak dlouho se mi noha při každém kroku válí na zemi… Všechny tyhle drobnosti umí Garmin Forerunner 620 ukázat. A proto jsem mu dal šanci a chtěl ho vyzkoušet.  Přeci jen, pokud bych každý tento parametr o chloupek zlepšil k ideálu, mohl bych se stejným úsilím běžet rychleji, kdybych měl vlasy, tak skoro tak rychle, že by mi vlasy vlály. 
Garmin Forerunner 620 má dotykové ovládání. Trochu jsem se toho bál ale jak jsem zjistil, je to zcela v pohodě. Dokonce i při závodě se dají klidně nastavovat jednotlivá pole na displeji podle potřeby. přepínání mezi obrazovkami je bezproblémové. Jedna věc mě ale trochu překvapila: nejde zamknout displej a tlačítka proti nechtěnému zastavení nebo zmáčknutí. U Suunta jsem prostě při závodě vše zamkl a nehrozilo že něco zastavím nebo vypnu. Uvidím, jak to bude fungovat tady, zda to nebude trochu problém, hlavně v zimě, když máš hodinky někde pod deseti bundama a ještě v rukavici.
Ohledně nastavování: velmi rychle jsem si zvykl, že si v průběhu tréninku můžu každé políčko na displeji nastavit podle toho, co zrovna chci vidět, rád využívám virtuálního pacera. A není nic lepšího, než vyběhnout proti soupeři který běží v tempu 4:30 a pokud se mi zrovna běží dobře tak ho během tréninku přenastavit třeba na 4:00 . U Suunta to musíš nastavit na jedno tempo a to nahrát do hodinek, dost nepohodlné. 
Běhání podle tepovky jsem nikdy moc nepoužíval. Hrudní pás u Suunta mě škrtil a blbě se mi v něm dýchalo. Nevím jak jsou na tom ostatní pásy od Garminu ale ten co je u FR620 je fajn. Odběhl jsem s ním zatím 180 km a nemám s ním problém, že by tlačil, padal, dusil. Prostě funguje. A zjišťuju, že hlídat si tepy v určité úrovni je docela fajn a dá se tím celkem slušně trénink optimalizovat a při závodě naopak vidět, zda jsem to tak trochu nepřepálil a neběžím nadoraz hned od začátku. 
Za těch 14 dní co je mám, máme společně naběháno 280km a myslím, že si budeme rozumět. Vyzkoušel jsem je už i na dvou závodech, Baroko maraton a stovka ve Winschotenu. Ve Winschotenu jsem tedy nakonec musel po 5 hodinách skončit, ale jaký bylo překvapení, že baterie FR 620 ukazovala stále přes 50% nabití. Znamená to, že výdrž 10 hodin by měla být fakt reálná. 
Takže zatím spokojenost na jedničku. Pokud Garmin nebo někdo jiný nevytasí nějaký nový trumf, který by FR 620 přeskočil, zůstanu u nich.

MINUSY
chybí trasy, navigace k cíli (když jsem běhal někde kde to neznám, uložil jsem si u Suunta výchozí bod a pak se k němu podle šipky mohl vrátit a nebloudit)
slabý kontrast displeje (snad bude odstraněno v dalším fw)
chybí virtual racer, je k dispozici pouze virtual pacer v konstantním tempu(to u Suunta ale taky)

PLUSY
kadence funguje i bez hrudního pásu
tep funguje perfektně, na začátku běhu neukazuje nesmysly jako se mi stávalo u suunta
tepák pocitově příjemný a na těle nevadí, u suunta mi po cca 10km padal
oproti suuntu je forerunner krásně lehoučký
Vše jde snadno nastavit v hodinkách-změna polí na displeji, různé intervaly v tréninku...u suunta jde vše nastavit jen v počítači a pak nahrát, před závodem něco nenahraješ(zapomeneš)=nemáš
bezdrátová synchronizace - přiběhnu domů a mám trénink automaticky nahraný v Garmin connectu, Suunto musíš vždy připojit kablíkem(pokaždý tedy začne hned nabíjet=co to udělá s baterkou?)






10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Recenze 2 hodinek, jedny specialky a druhe sportovne outdorove, je t jako stovnavat traktor se zavodakem. Vzdy vyhraje to co ma specializaci na to co clovek potrebuje.

Radek Brunner řekl(a)...

Tohle ale není recenze, tohle je moje zhodnocení těchto dvou modelů vzhledem k tomu, jaký mám pro ně využití. Ale kromě toho si myslím, že ty zásadní výhody Ambitů jsem uvedl-tedy navigaci a výdrž. V tom ostatním u mě prostě vyhrává Garmin. Oboje jsem si koupil, nikdo mě nic nedal zadarmo a není tedy důvod někomu nadržovat. Asi tak:) Tedy Ambity jsem dostal od ježíška, ten ale od Suunta žádný bonusy nemá.

Anonymní řekl(a)...

FR620+AMBIT = garmin fenix 2

Martin řekl(a)...

Ahoj Radku, děkuji, za Tvůj názor, právě vybírám sporttester, pokud nevadí, mohu mít pár dotazů?

1/ jak výdrž? Měl jsi je na Winschotenu a/nebo v Kladně?

2/ Jak reaguje dotykový displej na vlhko? Podařilo se Ti běžet v nějakém vlhčím počasí (déšť)?

3/ Jak zmiňuješ, FR620 jako (kromě Fénix2) jediný měří kadenci, vertikální oscilaci a dobu dotyku se zemí: na kadenci existuje literatura (optimální cca 180/min atd), ale zajímají mne ty dva další parametry: jaká je Tvoje vertikální oscilace/doba dotyku nohy se zemí, jaká by pro běžce Tvých výkonů měla být, odkud čerpáš údaje?

V současné době používám mobil + endomondo, jsem celkem spokojen s informacemi, které mi poskytuje, ale má dvě hlavní omezení: za deště/vlhka nereaguje displej, a vydrží max 10 hodin. Vzhledem k tomu, že nejsem žádný rychlík, tak na 100km potřebuji aspoň 12 :-). Zatím mám dva favority Garmin Fénix2 a Suunto Ambit2, oba mají svoje plusy a mínusy, tak uvidím :-)

Díky předem za názor a ať to běhá!

Radek Brunner řekl(a)...

Ahoj Martine,
1) ve Winschotenu jsem měl FR620. Po 5:15hod záznamu ukazovali cca 60% baterie, výdrž 10 hodin je tedy reálná. Pokud plánuješ běhy delší, tak určitě Ambity nebo Fénix, oba vydrží vteřinový záznam cca 14 hodin. Případně počkat na novinku od Garminu.
2) reakce displeje i v mokru jsou ok, nezaznamenal jsem žádný problém.
3)kadenci mám mizernou, cca 170, oscilaci mizernou, cca 11cm ale kontakt se zemí stejný jako Meb Keflezighi :) Takže asi tak. Beru to spíš jako takový informační údaj než abych s tím nějak cíleně pracoval.

Martin řekl(a)...

Wow, mám zhruba stejnou kadenci (no, počítanou od oka přes stopky) jak Radek Brunner, teď ještě přidat rychlost :-))).

Mohu se zeptat, ohledně "running dynamics" odkud bereš údaje, kde je k dispozici porovnání? Někde na Garmin Connect, nebo se k nim dá přijít i jinak? V mém případě, pravda, bude hrát objem a kvalita tréninků výrazně větší roli než výše popsané parametry, ale jsem v tomhle trošku hračička, rád porovnávám, takže pokud budou informace k dispozici, rád bych věděl, zda budu schopen s nimi pracovat.

Jinak díky za odpovědi, Suunto pro mě bylo větší favorit a Ty mě pěkně vykláš :-)

Radek Brunner řekl(a)...

Martine, nevím jestli tě správně chápu, ale: data která hodinky naměří máš potom přehledně vidět v grafu u každého tréninku a můžeš s nimi pracovat podle libosti. Pro ukázku můžeš kouknout třeba na tento trénink z pondělka:
http://connect.garmin.com/modern/activity/596375628
tam je všechno celkem dobře vidět, jak to pak vypadá.

Martin řekl(a)...

Pardon, špatně jsem se vyjádřil. Ale píšeš, že máš "kontakt se zemí stejný jako Meb Keflezighi".

Kde jsi našel JEHO data?

Radek Brunner řekl(a)...

Nějaký odkazy najdeš tady:
https://forums.garmin.com/showthread.php?89726-620-GC-links-by-elite-athletes
Jinak ten Meb tu má zápis maratonu v Bostonu ale běžel to bez toho čidla takže tak kontakt se zemí chybí. Kde jsem to našel teď nevím ale četl jsem že má mezi 190-195ms.

Martin řekl(a)...

Díky moc!

Garmin EPIX PRO 51mm, druhá generace EPIXů s ultravýdrží

  AMOLED displej-žhavé téma pro spoustu diskuzí.  Na facebookových diskuzích a pod různými články a recenzemi se často řeší výdrž hodinek s ...